Läkarbok – information om sjukdomar

I en läkarbok hittar du allt som rör vår hälsa och sjukdomar. Det finns en del sjukdomar, besvär och tillstånd som är allvarligare än andra. Cancer är en av våra allvarligaste sjukdomar som var tredje person drabbas av idag.


läkarbokCancer

Olika typer av cancer

Cancer är ett samlingsnamn för alla olika cancersjukdomar som finns. Sjukdomen beror på att cellerna börjar dela på sig obehindrat varpå det bildas en tumör.

Om cancer inte behandlas i tid kan sjukdomen sprida sig i kroppen och bilda dottertumörer, så kallade metastaser. Cancer behöver inte vara elakartad, utan den godartade typen av tumörer kallas för benign. Elakartad cancer kallas för malign tumör.

Det finns även en typ av cancer som inte ger tumörer. Denna typ kallas för leukemi och är cancer som angriper blodcellerna.

De vanligaste cancerformerna är, prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer, bröstcancer och lungcancer.

Vår livsstil spelar stor roll

Hälften av alla cancerfall har en direkt koppling till vår livsstil. Att leva ett sunt liv kan minska risken att drabbas av cancer. Ät hälsosamt, rök inte, stressa inte för mycket, träna regelbundet och håll en normal vikt.

Cancer väcker ofta många frågor om exempelvis de olika behandlingarna och vilka de mest uppenbara symptomen är.

Stress

En vanligt tillstånd är stress. Vi stressar allt mer och vår vardag går ut på att hinna med så mycket som möjligt, både hemma och på jobbet. All typ av stress är däremot inte negativ. Att bli stressad inför ett framträdande, presentation eller tävling kan göra att du presterar bättre.

Men det är viktigt att du är uppmärksam på de varningssignaler som kan leda till att du blir utbränd. Känner du dig orolig, har svårt att sova och varva ner, blir lätt irriterad, är på dåligt humör och har spänningar i nacken, kan det vara tecken på negativ stress.

Känner du dig stressad? Läs mer om stress och gör stress-testet.

Fetma

En folksjukdom som ständigt ökar i världen är fetma. Att vara fet är rent utav farligt för din hälsa och kan leda till många olika allvarliga sjukdomar. Den vanligaste dödsorsaken av fetma är hjärt- och kärlsjukdomar. Andra sjukdomar som kan orsakas av fetma är diabetes, cancer, depression och demens.

Läs mer om sjukdomar som orsakas av fetma och övervikt.

Magont

Magen är den del av kroppen som kan avslöja många olika sjukdomar. I buken sitter alla våra viktigaste organ och har du magsmärtor bör du därför ta detta på allvar. Andra orsaker till magont som inte är allvarliga är gasbildning, mensvärk och vanligt magknip. Att få ont i magen som beror på någon sjukdom är oftast mycket intensiva och ihållande.

Läs mer om magont och vad det kan bero på här.